Wyznaczenie równania paraboli
Magda: Wyznacz równanie paraboli o wierzchołku (0,44:9,6) Znając punkty przecięcia z osia x . Punkty
przecięcia: 0 i 0,44. Pomoże ktoś jak to zrobić ?
14 lis 09:40
think: już kiedyś pisałam, że taka parabola nie istnieje, bo jeśli miejsca zerowe to 0 i 0,44 to w
takim razie pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli to
| | x1 + x2 | | 0,44 + 0 | |
xw = |
| = |
| = 0,22 ≠ 0,44 |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 09:47
Magda: o wierzchołku : (0,22: 9,6) Tylko jak wyznaczyć równanie paraboli? mając wierzchołek i miejsca
zerowe ?
14 lis 09:53
think: postać iloczynowa paraboli... zapisz ją
14 lis 09:55
Magda: ax2 a + bx + c = y
i podstawiając 0,0 wychodzi mi że c = 0
ale nie wiem czy dobrze myśle
14 lis 10:00
Magda: bez tego jednego a w równaniu napisałam za dużo
14 lis 10:00
Magda: Mógłby ktoś mi napisać to równanie paraboli bo nie mam pojęcia jak
14 lis 10:02
think: to poszukaj w googlach albo w podręczniku na pewno znajdziesz postać iloczynową...
14 lis 10:09
Magda: y = a(x − x1)(x − x2) to jest ta postać ale co z tym dalej zrobić ?
14 lis 10:19
think: masz miejsca zerowe, więc w miejsce x1 i x2 wpisujesz te liczby
14 lis 10:22
think: a żeby wyliczyć a
to wiesz, że wierzchołek paraboli należy do wykresu tej funkcji
(0,22 ; 9,6) ∊ y = a(x − x1)(x − x2) i będziesz miała a i po wszystkim.
14 lis 10:25
Magda: czy dobrze myślę że równanie mojej paraboli to ax2=y bo podstawiłam (o,o) i tak wyszło i teraz
jak za x i y podstawię wierzchołek to otrzymam a = 198,35
i wtedy równanie będzie wynosić 198,35x2=y ?
14 lis 10:28
Magda: sorry za te pytania ale jestem mega tępa z matmy
14 lis 10:29
think: miejsca zerowe to 0 i 0,44

nie 0 i 0 masz podstawić x
1 = 0 i x
2 = 0,44
14 lis 10:31
think: y = a(x − 0)(x − 0,44)
y = ax(x − 0,44)
punkt (0,22 ; 9,6) należy do paraboli więc x = 0,22; y = 9,6
9,6 = a*0,22(0,22 − 0,44) ⇒ a = ....
14 lis 10:44