geometria
Kasia: Witam mam taki problem jest trapez równoramienny ABCD i mam współrzędne wektora DB=[4,−7]
współrzędne punktów: B(5,−3), C(5,2),D(1,4) i jak policzyć współrzędne punktu A mając takie
dane.
14 lis 15:20
BENY1992:

D jest rowno w lini z A czyli pierwsza wspolrzedna jest równa 1 (A=(1,?). Wiedząc, że obydwa
trójkąty są identyczne można obliczyć FA, bo FA=ED. FA=2. Wiedząc ile wynosi długość FA możemy
z y punktu B
14 lis 18:13
BENY1992: czyli od −3 musimy odjąć 2 − −3−2=−5 yA=−5
14 lis 18:33
BENY1992: xA=1
14 lis 18:34