ciągi
tępy: Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem!
obliczyć granicę ciagu o wyrazie ogólnym:
| | 1 | |
bn = n√10100 − n√ |
| |
| | 10100 | |
14 lis 12:31
tępy: odpowiedź: 0 (i chyba trzeba skorzystać z twierdzenia o 3 ciągach, tak?)
14 lis 12:32
tępy: ludzie

! pomocy

!
14 lis 12:43
Grześ: Nie trzeba z żadnego twierdzenia korzystac.
Wystarczy, że znasz, że:
n√a=1 przy dążeniu do nieskończoności, i a jest jakąś skończoną
liczbą
| | 1 | |
W tym przypadku masz n√10100=1 oraz n√ |
| =1, więc: |
| | 10100 | |
b
n=1−1=0
Rozumiesz
14 lis 13:37