Funkcja Wymierna
lukaszq15: Z miejscowosci A i B wyruszyli jednoczescie dwaj turysci idacy ze stalymi predkosciami.
pierwszy przeszedl droge z A do B i zaraz wrocil do A. drugi poszedl z B do A i wrocil do B.
turysci mineli sie po raz pierwszy w odleglosci 4 km od A, drugi raz w odleglosci 3 km od B.
jaka jest odleglosc z A do B
14 lis 16:19
:):
31 gru 00:41
nowy rok:
1 sty 01:00
pigor: ..., widzę to np. tak : jeśli u,v − prędkości turystów
z A,B odpowiednio, oraz
4+x+3=? − szukana odległość AB,
to z warunków zadania i równości czasów do I−szego oraz
od I do II−ego spotkania
4u =
3+xv i
x+3+3u =
4+4+xv ⇔
⇔
4x+3=
uv i
x+6x+8=
uv ⇒
4x+3=
x+6x+8 i
x>0 ⇒
⇒ x
2+9x+18= 4x+32 ⇔
x2+5x−7*2 ⇒
x=2 >0 , zatem
x+7= 2+7=
9 km − szukana
odległość miejscowości A i B..
1 sty 12:27