:(:(:(:(
Aga: Wioślarz płynął ze stałą prędkością 3 h w dół rzeki i 3 h w górę rzeki i przepłynął razem 30km.
Innym razem płynął 2 h w dół i 4 h w górę rzeki i przepłynął 26 km. Jaka jest prędkość własna
wioślarza, a jaka prędkość rzeki?
14 lis 11:35
dero2005:
założenie: x − prędkość wioślarza y − prędkość rzeki
| ⎧ | 3(x+y)+3(x−y)=30 | |
| ⎩ | 2(x+y)+(x−y)=26 |
|
po rozwiązaniu układu równań wychodzi że:
x = 5
kmh − prędkość wioślarza
y = 2
kmh − prędkość rzeki
14 lis 12:02
dero2005:
Errata : w drugim równaniu powinno być 2(x+y)+4(x−y) = 26
14 lis 12:03
Aga: dzieki
14 lis 12:13