LICZBY ZESPOLONE
Kris_garg: LICZBY ZESPOLONE i3 problem ?
(2+i)3 + (2−i)3=
(2+i)3= 2 +12i + i3
(2−i)3= 2 − 12i − i3
i z tego wychodzi 4 + 0 + 0 = 4 czy tak moze byc jak w zad jest zeby doprowadzić do postaci a
+ bi ?
14 lis 13:50
Grześ: Doprowadziłeś do tej postaci, spójrz:
z=a+bi
u Ciebie a =4, a b=0, więc z=4
14 lis 13:59
Kris_garg: czyli dobrze , bo zastanawiałem się czy da się cos zrobic z i
3 ale widocznie nie da się nic

chyba że wymyślimy i udowodnimy zależność i
3 z czymś
14 lis 14:15
Grześ: i
3=−i
14 lis 14:17
14 lis 14:30