stożek
Seba: Powierzchnia boczna stożka po rozwinieciu jest wycinek koła o kącie α i promieniu 12cm. Oblicz
pole podstawy tego stożka, jezeli :
α=240
W tym zadaniu chodzi o promień koła czy o tworząca stożka (L) ?
Prosze o wytlumaczenie.
14 lis 19:07
dero2005:

Powierchnia boczna po rozwinięciu jest wycinkiem koła
L − na rys = promień wycinka koła i jednocześnie tworząca stożka
Dług łuku = obwód podstawy
l =
α360*2πL = 16
Obwód podstawy = 2πr = 16 → r =
8π
Pole podstawy P = πr
2 → do policzenia
15 lis 19:14