na dzis pils
elcia: Szerokość prostokątnego parku stanowi 1/4 jego długości. Idąc z prędkością 5km/h można obejść
park dookoła w ciągu 15 minut. Ile hektarów ma ten park?
14 lis 13:29
Lilija:

V = 5 km/h
t = 15 min. = 0,25 h
s = 2x + 2y
Przyrównuję:
V*t = 2x + 2y
5*0,25 = 2x + 0,5x
2,5x=1,25
x=0,5km
Dalej już łatwo
14 lis 14:49
elcia: Na świadectwie Jarka jest 12 ocen. Jarek ma jedną szóstkę, pozostałe oceny to trójki, czwórki i
piątki. Piątek jest trzy razy więcej niż trójek i o trzy więcej niż czwórek. Średnia ocen
Jarka wynosi 4,5. Ile trójek, ile czwórek i ile piątek jest na świadectwie Jarka?
14 lis 22:07