LICZBY ZESPOLONE
Kris_garg: LICZBY ZESPOLONE
Zad. Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb z spełniających podane warunki
Re (z
3) ≥ Im (z
3)

Z góry dziękuje za pomoc
14 lis 11:38
think: z = a + bi
z3 = (a + bi)3
teraz tak Re(z) to jest ta część liczby w której nie ma i tylko liczby
natomiast Im(z) to ten współczynnik który stoi przy i
14 lis 14:06
think: ehh rozpisz
(a + bi)3 = ....
14 lis 14:15
think: jak już to rozpiszesz, to albo ktoś inny Ci sprawdzi, co ja chwilowo wybywam... ewentualnie
rzucę okiem na to co spłodziłeś jak wrócę
14 lis 14:19
Kris_garg:
(a + bi)
3 = a
3 +3a
2bi + 3abi
2 + bi
3=
a
3 +3a
2bi + 3a −1 +bi
3 =
Re ( 1 + 3 −1 )= Im ( 3 +1 )
3 = 4
14 lis 14:23
Kris_garg: jeżeli i
3 = −i
to
Re (1+3−1) = 3
a
3 +3a
2bi + 3a −1 +bi
3 = a
3 +3a
2bi + 3a −1 − bi ...
Im (3 −2) = 1
14 lis 14:29
Mati: Wiadomo, że log przy podstawie 9 z 7 =a, oblicz log przy podstawie 7 z 81..
Jak się do tego zabrać?;>
14 lis 14:36
Kris_garg: juz wiem gdzie mam pomyłkę
a3 + 3a2bi + 3a (bi)2 − b3i =
a3 + 3a2bi + 3a b2 *(−1) − b3 =
a3 + 3a2bi − 3ab2 − b3 =
a3 − 3ab2 +(3a2b − b3)i
14 lis 14:45
Kris_garg: znalazłem podobno krótszy sposób ale troche go nie rozumiem
dla Re(z
2) ≥ 0
Re = { [ r(cosα +isinα]
2 } ≥ 0
Re = { [r
2(2cosα + isin2α]} ≥ 0
r
2cos2α ≥ 0
r = 0 lub r > 0 i cos2α ≥ 0
i teraz nie rozumiem nigdy tego nie rozumiałem skąd to się bierze te kąty
α ∊ [ 0 , π/4] [3/4π, 5/4π] [7/4π, 2π]
czemu takie kąty a nie inne ...
14 lis 15:04
Kasia: ja mam taką nierówność licz zespolonych |z|> −1. pomocy
16 lis 23:28
Jack:
spróbuj to moze zapisać jako z=x+iy...
16 lis 23:40
Kasia: i co mi to da..
16 lis 23:46
Kasia: bo mam to potem jeszcze narysowac na plaszczyznie zespolonej
16 lis 23:47
Jack:
hm tak myślę, że |z−z0|>b interepretuje się jako zbiór punktów odległych od z0 o więcej niż
b, czyli podobnie jak dla R. To by oznaczało że, cała płaszczyzna zespolona będzie
rozwiązaniem...
16 lis 23:55
Basia:
|z|≥0 dla każdego z
więc tym bardziej
dla każdego z |z|>−1
to byłaby cała płaszczyzna, ale jestem pewna, że Kasia podała błędną treść zadania
17 lis 00:01
Kasia: wlasnie mam ksiazeczke z rozwiazaniami a przy tym zadaniu nie bylo rozwiazania i mnie
zastanowilo. tresc przepisalam dobrze
17 lis 00:04
Kasia: mam jeszcze jedno pytanie polecenie do zadania takie jak poprzednio, Re(z+1)=Im(2z−4i) jak
bedzie wygladalo rozwiazanie na plaszczyznie zespolonej?
17 lis 00:08
Jack:
Jak przyjmiesz z=x+iy, to dostaniesz coś takiego:
x+1=2y−4
17 lis 00:13
Kasia: wiem zrobilam to ale czy na plaszczyznie zespolonej bedzie to zwykla prosta?
17 lis 00:17
Jack:
na to wygląda.
17 lis 00:19
Kasia: aha, ok dzieki. skoro tak dobrze idzie to mam kolejny przyklad ktorego nie bardzo moge
rozwiazac Im(z4)≥0,
17 lis 00:22
Jack:
podnieś (x+iy)4 i wypisz wyrazy z "i". Wyjdzie jakiś wielomian.
17 lis 00:26
tak bedzie!:

ΩΩ
∞≤≥⊂⊂→→⇒⇒⇔⇔∑∑≈ℤ
8 sie 12:45