Chemia
geek:

Witam mógłby ktoś mi wytłumaczyć izomery z chemii?
Mianowicie:
−nazwać ten związek
− i przede wszystkim jaka jest zasada numerowania takiego związku?
14 lis 11:15
corn: jak widzisz najdłuższy łańcuch to (CH3− CH2−CH−CH−CH3) tak będziemy numerować.. co już świadczy
o końcówce pentan^^ bo jest 5. Numerujemy tak, aby liczba lokantów była jak najmniejsza..
gdybyśmy numerowali od CH3−CH2−CH−CH−CH3 wtedy byłoby (1,2,3,4,5) 3+4=7 gdybyśmy szli tą stroną
| |
CH2 CH3
|
CH3
a drugą (5,4,3,2,1) 2+3=5 < więc zaczynami od drugiej strony numerować
nazywamy alfabetycznie
3−etylo−2−metylopentan?

Zdaje się, że tak.
Nawiasem lokanty to te poza głownym łańcuchem^^!
14 lis 11:31
geek:

A mógłbyś mi wyjaśnić jak rozróżniać te najdłuższe łańcuchy? Jest jakaś zasada? Bo tutaj będzie
tak jakby kwadrat i nie wiem dlaczego

. (będzie od końca: CH
3 − 1; CH − 2; CH
2 − 3; CH
3 −
4) i nie wiem kompletnie dlaczego:(
14 lis 11:39
geek: Pomoże ktoś?
14 lis 11:57
geek: help me
14 lis 12:36
Aga: Lancuch najdluzszy CH3−CH−CH2−CH3 to CH przylacza się CH3 grupa metylowa
14 lis 12:40
Aga: numerujesz od tego gdzie najblizej bd ta grupa metylowa czyli od poczatku CH3 −1 CH− 2 CH2− 3
CH3−4
14 lis 12:41
Aga: 2−metylobutan
14 lis 12:42
geek: Dobra to to mniej więcej rozumiem, jednak odnośnie alkenów: mam polecenie napisz równanie
reakcji: 2buten + woda jak się za to zabrać? narysować będzie tu wiązanie podwójne i trzeba
będzie chyba skorzystać z reguły Marlenikowa?
14 lis 12:46
geek: wzór butenu to CH2 = CH − CH2 − CH3 + H2O jednak nie wiem jak zapisać tę dwójkę przed tym
butenem
14 lis 12:50
Aga: Powstanie alkohol− musi być środkowisko kwaśne czyli nad strzałką H+
2CH2=CH−CH2−CH3 +H2O−> 2CH3−CH2−CH2−CH2OH
14 lis 12:53
geek: a to o to chodziło

a taki przykładz: 1buten + brom to będzie: CH
2 = CH − CH
2 − CH
3 + Br
2 −> CH
2Br −
CHBr−CH
2− CH
3 − i to będzie nazywało się 1,2 dichromobuten?
14 lis 12:56
Aga: 1,2−dibromobutan
bo to juz jest alkan
14 lis 13:00
geek: ok, to jeszcze ostatni przykład: 2butyn + bromowodór. myślę że to alkiny więc butyn: (C
4H
6)
więc zaczynamy CH =− C ...? i jak to dalej pociągnąć

=− to wiązanie potrójne
14 lis 13:03
Aga: 2CH=−C−CH2−CH3 +HBr−> 2CHBr= CH−CH2−CH3
nadmiar 2CHBr=CH−CH2−CH3 + HBr−> 2CHBr2−CH2−CH2−CH3
14 lis 13:11
geek: ok, dziękuje bardzo
14 lis 13:12
Aga: nnmzc
14 lis 13:13