Problem z logarytmami
Michał: Witajcie, pomoże ktoś z zadaniem tego typu: (log
516 − log
580)
2
Nie mam pojęcia jak je zrobić... szukałem wzorów, ale żaden mi do tego nie pasuje... Czy wzór
skróconego mnożenia ma tu w ogóle rację bytu − tzn. czy można go w tym przykładzie
wykorzystać? Próbowałem na różne sposoby, zmieniałem już nawet podstawy, ale nic z tego.
Odpowiedź to 1.
Dzięki za pomoc
14 lis 20:07
14 lis 20:08
Kejti: | | 16 | | 1 | |
(log516−log580)2=(log5 |
| )2=(log5 |
| )2 |
| | 80 | | 5 | |
dalej chyba sobie poradzisz, hm?
14 lis 20:08
Grześ: może najpierw wykonaj działanie na tych logarytmach
| | 16 | |
log515−log580=log5 |
| =... |
| | 80 | |
14 lis 20:09
Grześ: Ale combo

Ładnie ładnie, sami chętni
14 lis 20:09
Joasia: | | 1 | |
odejmij logarytmy to wyjdzie (log5 |
| ) 2=(log 5 5 −1) 2=(−1) 2 |
| | 5 | |
14 lis 20:10
Michał: Wielkie dzięki

Nie myślałem, że tylu tu dobrych "pomocników"

Nie zauważyłem, że w nawiasie wychodzi −1.
Przeraził mnie sam wygląd tego wyrażenia.
14 lis 20:13