stożek:(
Dziubi: Do naczynia w kształcie odwróconego stożka wlano płyn o objętości równej połowie objętości
naczynia. Jaka jest wysokość płynu jeśli wysokość naczynia jest równa H=10 i promień
r=5.Odpowiedź ma być h= 5 3√4
14 lis 21:43
M: podaj wzór na objętość stożka
14 lis 21:50
Dziubi: V = 1/3 πr2 H
14 lis 21:53
Dziubi: proszę bardzo o pomoc jutro to muszę na tablicy wszystkim wytłumaczyć
14 lis 22:09
Basia:

R=5 H=10
z tw. Talesa
z danych do zadania:
2*
13πr
2*h =
13πR
2*H
czy te wskazówki Ci wystarczą ?
14 lis 22:17
Dziubi: tylko jestem cienka z matmy i nie mam pojęcia jak obliczyć małe r
:(
14 lis 22:20
M:

tgα=H/r=10/5=5
tgα=H
1/r
1 (czerwone)
2=H
1/r
1
H
1=2*r
1
obliczasz objętość płynu
1/2V=1/2*1/3π*5
2*10
1/2V=1/6π250
| | 1 | |
taką pojemnoścć ma nasze |
| π(r1)2*H1 |
| | 3 | |
| 250 | |
| π=1/3π(r1)2*H1 / *3/π |
| 6 | |
125=(r
1)
2*H
1
podstawiamy H
1=2r
1
14 lis 22:23
Basia:
z pierwszego
h = 10*
r5 = 2r
23πr
2*2r =
13π*5
2*10 /*3 /:π
4r
2 = 25*10
14 lis 22:25
Dziubi: dziękuję Wam
14 lis 22:30