ustal dla jakich wartości wspołczynników p, q , r wielomian x^4+px^3+qx^2+rx+1
aaaa: i tu dalej tresc zadania... jest równy wielomianowi :
a) (x2+5x−1)2
pomóżcie bo nie wiem jak to wyjść ma a to mam na jutro ...
14 lis 19:59
Basia:
podnieś x2+5x−1 do kwadratu
podaj wynik
14 lis 20:02
Eta:
(a+b−c)2= a2+b62+c2+2ab −2ac −2bc
to: ( x2+5x−1)2= ............. = x4 +10x3 +23x2 −10x +1
porównaj współczynniki przy tych samych potęgach "x"
otrzymasz:
p= 10 q= 23 r= −10
14 lis 20:03
aaaa: x4+252−1
to czaje tylko mi wyjść nie chce z odpowiedziami mam w odpowiedziach p =10 q=23 r= −10..?
14 lis 20:04
aaaa: oka dziękuję
jeszcze jeden pkt mam
(x2−2x)(x2+2x)+1
14 lis 20:09
aaaa: ..

14 lis 20:17
mariusz: (x2−2x)(x2+2x)+1=x4−4x2+1
p=0
q=4
r=0
14 lis 20:23