matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
ola:
2
x+2
− 16
oblicz granice funkcji: lim
x
→
2
będę wdzięczna za objaśnienia
4
x
− 2
4
14 lis 19:38
Grześ:
4
x
=2
2x
2
4
=16 Licznik: 4*2
x
−16=4(2
x
−4) Mianownik: 2
2
x−16=(2
x
+4)(2
x
−4) Razem zapiszmy:
4(2
x
−4)
4
=
(2
x
+4)(2
x
−4)
2
x
+4
Policz, teraz to łatwo
14 lis 19:40
ola:
1
2
oczywiscie:} dzieki.
14 lis 19:46