;p
kasia: log3(x2−x)<log312−log36 rozwiąż nierówność
14 lis 14:09
Grześ: Wzorki umiesz z logarytmów

Prawą stronę uprość
14 lis 14:10
kasia: nio prawą potrafię
14 lis 14:12
kasia: i co potem z tym
14 lis 14:12
Grześ: pisz tu obliczenia
14 lis 14:12
Grześ: jak widzisz masz podstawę logarytmu większą od 1, więc porównaj liczby logarytmowane bez zmian
znaku
Nie powiedziałem jeszcze, że dziedzinkę określ na sam początek
14 lis 14:13
M4ciek:
To Df :
x2 − x > 0
x(x −1) > 0
x = 0 v x = 1
x∊(−∞,0) ∪ (1,+∞)
14 lis 14:15
kasia: to prawa str to bedzie tak log312 dzielone na 6 to wyjdzie log32
14 lis 14:15
Grześ: Maciek, może ona by to zrobiła

Wiem, że ty to umiesz
14 lis 14:15
Grześ: Tak, dobrze mówisz kasiu
14 lis 14:16
Grześ: Teraz porównaj liczby logarytmowane, bez zmian znaku(dlatego, bo podstawa 3>1)
14 lis 14:16
M4ciek: Na koncu wez pod uwage Df
14 lis 14:17
Grześ: Tak jest, bez nerwów, wszystko po kolei
14 lis 14:18
kasia: to teraz z prawej str szukam do jakij potegi 3 daje 2
14 lis 14:18
Grześ: Nieee, nic nie musisz zmieniać, porównaj te liczby logarytmowane
14 lis 14:19
Grześ: log
3(x
2−x)<log
32
x
2−x<2
Rozwiązuj dalej
14 lis 14:20
kasia: i wyjdzie delta √8
14 lis 14:22
Grześ: Napewno

Dobrze umiesz liczyć

Przenieś tą 2 na lewo
14 lis 14:22
kasia: dobra wyszło 3 i co dalej
14 lis 14:25
kasia: obliczyc x1 i x2
14 lis 14:25
Grześ: Tak i sprowadź do postaci iloczynowej
14 lis 14:26
kasia: ok
14 lis 14:26
kasia: (x−2)(x+1)
14 lis 14:28
Grześ: Tak

, teraz jakie x spełniają rozwiązanie

Umiesz sobie to wyobrazić? ?
14 lis 14:29
kasia: x=2 i x=−1
14 lis 14:30
Grześ: ale tam jest nierówność

(x−2)(x+1)<0
Jaki przedział spełnia tą nierówność
14 lis 14:32
kasia: a no tak
14 lis 14:32
kasia: −1 do 2
14 lis 14:34
kasia: − nieskonczonosci do 1
14 lis 14:34
kasia: i od 2 do +
14 lis 14:34
Grześ:

ale co ty wymieniasz wszystko

Nie widzisz, że jest to funkcja kwadratowa i ma ona taki wygląd:
14 lis 14:37