Prędkość droga czas
Aga: W czasie wycieczki statek najpierw płynął w górę rzeki, następnie zatrzymał się na
czterogodzinny postój, po czym wyruszył w drogę powrotną do przystani, z której wypłynął. Cała
wycieczka trwała 10 godzin 10 minut, przy czym drogę powrotną statek przebył w czasie o 50
minut krótszym niż w górę rzeki. Jak długo płynął statek w górę, a jak długo w dół rzeki? Czy
na podstawie otrzymanych wyników możesz odpowiedzieć, ile razy prędkość statku w dół rzeki
była większa od prędkości w górę rzeki?
14 lis 10:52
Aga: to zrobilam tak nie wiem czy dobrze:
t − czas tam i spowrotem= 6h10min= 370min
t1− w górę =x
t2− w dół = x−50
x+x−50=370
x=210
t1=3h 30min
t2= 2h 40min
14 lis 11:25
Aga: a tą dugą część
14 lis 11:28
dero2005:
Cała wycieczka trwała 10h 10min = 370 min
czas postoju 4h = 240 min
czs płynięcia 370 − 240 = 130 min
czas płynięcia w górę rzeki − x
czas płynięcia w dół rzeki x−50
x+(x−50) = 130 min
x = 90 min w górę rzeki
x−50 = 40 min w dól rzeki razem 130 min
14 lis 12:14
dero2005:
przepraszam ale te moje wyliczenia są błędne
14 lis 12:16
Aga: ok
14 lis 12:18
dero2005:
Jeśli chodzi o pierwszą część to twoja jest dobra
Ja zasugerowałem się Twoim pierwszym wierszem i liczbą 370
Druga część:
S = t
1*V
1
S = t
2*V
2
t
1*V
1 = t
2*V
2
| | (t1*V1) | |
V2 = |
| = 2116*V1 = 1,3125*V1
|
| | t2 | |
Czyli prędkość statku w dół rzeki była 1,3425 razy większa niż w górę rzeki
14 lis 12:31
Aga: dzięki
14 lis 12:34