Granica ciągu
marcin: Moze ktos sprawdzic to zadanie i wytlumaczyc mi jeden moment w tym rowaniu, bo go nie
rozumiem.
Mam taki przykład:
lim
n→∞=
√n2+5n−2−n=
| | n2+5n−2−n2 | |
=limn→∞= |
| = i tego nie rozumiem skad to sie wzielo, a dalej to |
| | √n2+5n−2+n | |
juz wiem o co chodzi wiec nie pisze .
14 lis 15:42
Jack:
| | (a−b)(a+b) | |
a−b= |
| , w liczniku mamy wzór skr. mnożenia. |
| | a+b | |
14 lis 15:44
marcin: dzieki nie zauwazylem
14 lis 15:45
marcin: ale chyba dalej tego nie rozumiem skad na dole wzielo sie to wyrazenie pod pierwiastkiem?
14 lis 16:07
Jack:
a+b, gdzie a=√n2+5n−2 oraz b=n
14 lis 16:10
marcin: Ok teraz juz wiem o co chodzi.. W zyciu bym na to nie wpadl ze to mozna tak przeksztalcic.
Jeszcze raz wilekie dzieki.
14 lis 16:15
Jack:
14 lis 16:16