Oblicz średnią wagę i medianę wag uczniów pewnej klasy gimnazjum.
Netka18: a)Oblicz średnią wagę uczniów tej klasy.
b)Oblicz medianę wag uczniów tej klasy.
Waga (w kg) |48|52|54|55|57|59|61|62|66|67|
Liczba uczniów |3 |2 |2 |4 |4 |2 |3 |2 |1 |2 |
Dane pochodzą z tabeli.
14 lis 20:22
M: jeżeli obliczasz średnia arytmetyczną to dodajesz wagi i dzielisz przez liczbę uczniów
waga 3 uczniów po 48 kg 3*48=144 kg
2 uczniów po 52 kg=104 kg itd policz dodaj wagi i podziel przez 3+2+2+4+4+2+...
Mediana
uporządkuj wagi od najmniejszej do największej
48 48 48 52 52 54 54 ....
jezeli ciąg jest nieparzysty to medianą jest środkowa liczba a jeżeli parzysty to średnia
arytmetyczna srodkowych wag
14 lis 21:45
M: średnia arytmetyczna dwóch środkowych np 1 2 4 5 6 7 7 7 8 mediana=6
2 3 4 5 6 7 mediana =(4+5):2=4,5
14 lis 21:49
smendzik:
28 lut 17:41
nie:
10 gru 17:29