Pochodne funkcji !!!
Weronika: oblicz pochodna bardzo proszę aby rozpisał mi to ktoś krok po kroku
1.y=2tg1x
2.y=43√ctg2x +3√ctg8x
3.y=arctg(x+√1+x2)
14 lis 21:06
Basia:
ad.1
(2
tg1x)' = 2
tg1x*ln2*(tg
1x)' =
| | 1 | |
2tg1x*ln2* |
| *(1x)' = |
| | cos21x | |
| | 1 | | 1 | |
2tg1x*ln2* |
| *(− |
| )= |
| | cos21x | | x2 | |
ad.2
y = 4ctg
23x+ctg{
83X
zastosuj wzór
(x
α)' = α*x
α−1
i pomnóż przez pochodną funkcji wewnętrznej
ad.3
wzór na pochodną y=arctgu i pomnóż przez u'= (x+
√1+x2)'= x'+(
√1+x2)'
14 lis 21:34
dero2005:
1)f(x) = 2
tg1x
| | 1 | |
dla z= tg1x z' = (tgy)' = (1+tg2y)y' = (1+tg21x)(− |
| )
|
| | x2 | |
| | 1 | |
f'(x) = [2tg1X]' = [2z]' = 2zln2*z' = 2tg1x*ln2*(1+tg21x)(− |
| )
|
| | x2 | |
jak by się komuś chciało to może dalej mnożyć, dzielić,skracać
14 lis 21:41