Równania wymierne
Bela:

Kolejny przykład kurcze czemu mi delta taka dziwna wychodzi z przecinkiem nie wiem jak to
wyliczyc.
1. 2x − 2
2. x
4. 2x + 1
14 lis 21:36
14 lis 21:38
Bela: wiem ale kurde czemu mi wychodzi taka delta dziwna
14 lis 21:39
Bela: | | 400 | |
po wyliczeniu wszystkiego delta wyszla |
| |
| | 9 | |
14 lis 21:39
Basia:
(2x−2)(2x+1)=(2x−2+
163)*x
4x
2+2x−4x−2=2x
2−2x+
163x
4x
2−2x−2−2x
2+2x−
163x=0
2x
2−
163x−2=0 /*3
6x
2−16x−6=0
Δ=256+4*6*6 = 256+144=400
z jakim przecinkiem


14 lis 21:41
Bela: ale walek
14 lis 21:43
Bela: basia po coś sie tak tej matematyki uczyla teraz musisz sie z takimi jak ja użerać
14 lis 21:43
Basia:
nie muszę i na tym to polega.................
14 lis 21:49
Bela: ale chcesz pomagac innym D:
14 lis 22:04
Basia:
14 lis 22:06