wariacje :(
Beti: A coś takiego.... ze zbioru {123456789} losujemy bez zwracania i zapisujemy po kolei tworząc
liczbę 4−cyfrową. Ile można otrzymać: a. dowolnych liczb, b. podzielnych przez 25, c.
większych od 5238 ?
14 lis 23:49
Beti: pierwsza cyfra nie może być 0 więc jedna z 9 cyfr a kolejne z 10 cyfr...
14 lis 23:53
Beti: może ktoś zerknie na te wariacje
14 lis 23:55
Jack:
no własnie, dobrze myslisz.
14 lis 23:55
Beti: i co dalej Jack
14 lis 23:58
Jack:
kombinuj z tymi liczbami... bede zerkał.
15 lis 00:00
Basia:
w zbiorze A nie ma liczby 0
15 lis 00:12
Beti: V39=720 a V49=3024 a V410=5040 nie wiem jak to ugryźć...
15 lis 00:12
Beti: to wiem Basiu..
15 lis 00:14
15 lis 00:15
Beti: przepraszam V310=720
15 lis 00:16
Basia:
skoro wiesz to dlaczego losujesz spośród 10 cyfr ?
w zbiorze A jest tylko 9
15 lis 00:17
Beti: Obiecuję, że poczytam Jack ale dziś to już nie mam siły na naukę więc może napisz mi
rozwiązanie...
15 lis 00:19
Beti: więc V
39=504 więc 5040−504=4536

?
15 lis 00:21
Basia:
a dlaczego 3 spośród 9 ?
tworzysz liczbę czterocyfrową czyli V94 = 9*8*7*6
15 lis 00:25
Beti: z tego otrzymamy 3024 i co dalej
15 lis 00:28
Basia:
podzielne przez 25 muszą mieć na końcu: 25,50(odpada, bo nie ma 0), 75 lub 00 (odpada) czyli
25 lub 75
końcówka 25
odkładasz 2 i 5
pierwszą i drugą losujesz spośród 7 czyli 7*6
końcówka 75
odkładasz 7 i 5
pierwszą i drugą losujesz spośród 7 czyli 7*6
masz
2*7*6
15 lis 00:30
Beti: Basiu a z tym a. jeszcze...?
15 lis 00:31
Beti: ...czy nie może być V
410 − V
39 = 5040−504=4536

15 lis 00:34
Basia:
większe od 5238 ⇔
pierwsza = 6,7,8,9 i pozostałe trzy dowolne
lub
pierwsza = 5, druga=3,4,6,7,8,9 i pozostałe dwie dowolne
lub
pierwsza=5, druga=2, trzecia=4,6,7,8,9 i czwarta dowolna
lub
pierwsza=5, druga=2, trzecia=3 i czwarta=9
spróbuj policzyć każdy przypadek oddzielnie i zsumować
15 lis 00:34
Basia:
nie rozumiem dlaczego V104−V93
skąd w ogóle 10 ?
15 lis 00:35
Basia:
tu nie da się mechanicznie stosować wzorów, bo tylko w (a) masz prostą V94
pozostałe są złożone i jednym wzorkiem nie da się ich opisać
trzeba przemyśleć sytuację i policzyć stosując zasadę mnożenia i sumowania
15 lis 00:39
Beti: ..bo jeśli 0 nie byłoby cyfrą tysięcy to wszystkich cyfr byłoby 10..− pewnie źle myślę...
15 lis 00:39
Basia:
przeczytaj swój pierwszy wpis z treścią zadania
gdzie tam widzisz 0 ?
15 lis 00:40
Beti: Basiu, szkoda ale chyba to sobie dziś odpuszczę bo o 5 muszę wstawać:(
15 lis 00:41
Beti: Basiuuuu, przepraszam bardzo ale cyfra zero też należy do zbioru! błędnie napisałam treść
15 lis 00:43
Basia:
albo źle myślisz, albo źle napisałaś treść i dlatego nie możemy się dogadać
napisałaś:
ze zbioru {123456789} losujemy...
tu nie ma liczby 0
15 lis 00:45
Beti: Basieńko droga − jest zero w treści zadania


popełniłam błąd
15 lis 00:47
Beti: {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
15 lis 00:48
Beti: Basiu, idę spać jeśli coś mi jeszcze napiszesz jutro odczytam − Bardzo Ci dziękuję za pomoc
15 lis 00:53
Basia:
no to wszystko co napisałam poprzednio jest do wyrzucenia
15 lis 00:58
Basia:
w tym zadaniu nie możesz posługiwać się wariacjami bo czasem będziesz losowała spośród 9,
czasem spośród 10, a czasem jeszcze inaczej
lepiej posłużyć się regułą mnożenia i sumowania
ad.a
pierwsza = 1,2,3,4,5,6,7,8,9 czyli 9 sposobów
3 pozostałe wybierasz już dowolnie z pozostałych 9 czyli V93
co daje
9*V93 = 9*9*8*7
15 lis 01:30
Basia:
ad.b
podzielna przez 25 ⇔
końcówka = 25 ∨ końcówka = 50 ∨ końcówka =75 ∨ końcówka=00
ostatnie odpada, bo losujemy bez zwracania
czyli masz 3 możliwości
końcówka 25
zostało Ci 8 cyfr, ale jest wśród nich 0
czyli cyfra tysięcy na 7 sposobów i cyfra setek też na 7 sposobów
czyli 7*7=49
końcówka 75
zostało Ci 8 cyfr, ale jest wśród nich 0
czyli cyfra tysięcy na 7 sposobów i cyfra setek też na 7 sposobów
czyli 7*7=49
końcówka 50
zostało Ci 8 cyfr, i nie ma wśród nich 0
czyli cyfra tysięcy na 8 sposobów i cyfra setek też na 7 sposobów
czyli 8*7=56
razem:
49+49+56
15 lis 01:35
Basia:
ad.c
większa od 5238 ⇔
cyfra tysięcy = 6,7,8,9 i pozostałe trzy dowolne
czyli 4*V93 = 4*9*8*7
lub
cyfra tysięcy = 5
cyfra setek = 3,4,6,7,8,9
pozostałe dwie dowolne
czyli 1*6*V82 = 1*6*8*7
lub
cyfra tysięcy = 5
cyfra setek = 2
cyfra dziesiątek = 4,6,7,8,9
cyfra jedności dowolna czyli
1*1*5*7
lub
cyfra tysięcy = 5
cyfra setek = 2
cyfra dziesiątek = 3
cyfra jedności =9
czyli 1*1*1*1
razem: 4*9*8*7+1*6*8*7+1*1*5*7+1*1*1*1
15 lis 01:45