Planimetria :)
Lachu: Dane są dwa wierzchołki rombu ABCD A=(4,−2) i B=(6,4) oraz środek S=(2,0) okręgu wpisanego w
ten romb. Oblicz pozostale współrzedne rombu oraz jego pole.
Doszedłem do tego ze utowrzylem prosta AB ktora ma rownanie y=3x−14 nastepnie obliczylem
odleglosc AS=4√2 i wiem ze musze znalezc teraz ta wspolrzedna ale brak mi pomyslow jak to
zrobic
14 lis 17:48
Basia:
przekątne: c,d
c = 2*|AS|
d = 2*|BS|
14 lis 23:43
Eta:

A(4,−2) B(6,4) C(x
C, y
C) D( x
D, y
D)
S(2,0)
S jest środkiem odcinka AC i S jest środkiem odcinka BD
| xA+xC | | yA+yC | |
| = xS .... |
| = yS
|
| 2 | | 2 | |
to: x
C= 2x
S−x
A i y
C= 2y
S−y
A
podstaw dane i wyznacz x
C i y
C
podobnie:
x
D= 2x
S −x
B i y
D= 2y
S−y
B
x
D=.......... i y
D=......
e= | BD| =...... i f= |AC|=..........
15 lis 00:52