ciąg;/
BENY1992: Wykres ciągu(an) zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(15/4,−9/8), przechodzącej prze punkt
P=(0.27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg (an)?Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem, bo wychodzą mi
bardzo dziwne wyniki

Skorzystałem ze wzory y=ax
2+bx=c by obliczyć c, podstawiłem więc pod x=0 i c=27,
potem skorzystałem ze wzoru y=a(x−xw)
2+yw−−−−> 27=a(0−15)
2−9/8 224/8=225a/16
a=448/225
potem żeby obliczyć b wykorzystałem wzów na x wierzchołka, czyli xw=−b/2a b=−448/30
Jeżeli w ogóle to dobrze zacząłem to co mogę dalej zrobić proszę Was o szybką odpowiedź pewnie
mnie wyśmiejecie, że nie potrafię ruszyć tak prostego zadania, ale przerabiałem ten materiał
dosyć dawno i wszystko wypadło mi z głowy.