:(
Aga: Dwa samoloty wyleciały równocześnie z A w tym samym kierunku. Jeden leciał z prędkością 360
km/h, drugi z prędkością 280 km/h. Po 2 godzinach pierwszy zmniejszył prędkość do 230 km/h. W
jakiej odległości od A drugi samolot dogoni pierwszy?
14 lis 13:23
jacek: s1+s3=s2 t1=2h , t− czas lotu z prędkością 230km/h s2 =?
v1t1+v3t=v2(t1+t)
Oblicz t , a później np. s2=v2(t1+t)
14 lis 19:35
dero2005:

A − punkt wylotu obu samolotów
B − punkt, w którym znalazł się samolot pierwszy po 2 h lotu
C − punkt' w którym znalazł się samolot drugi po 2 h lotu
S
1 odległość samolotów po 2 h lotu
S
1 = 2*360 − 2*280 = 160 km
Od tego momentu samolot pierwszy zmniejszył prędkość i drugi go goni przez czas t
S
1 + t*V
1 = t*V
2 V
1 = 230
kmh V
2 = 280
kmh
160 = t(V−1−V
2)
t+2 = 3,2 + 2 = 5,2 h
|AD| = 5,2 * 280 = 1456 km
Odp: samolot drugi dogoni samolot pierwszy 1456 km od punktu A
14 lis 19:57