Zadanie z nierówności wielomianowych
Bartek: Witam.
Jak z tych przykładów:
a) −2x
4−4x
3+6x
2≤0
b) x
3−3x
2−4x+12>0
wyliczyć pierwiastki?
Co do a) to próbowałem zacząć od: −2x
2(x
2+2x−3)≤0 ale z dalszych obliczeń nic nie wychodziło

Z góry dziękuje za pomoc.
14 lis 15:55
14 lis 15:56
14 lis 15:56
Jack:
w a) wyciągnij x2 przed nawias. do b) zerknij do drugiego linka.
14 lis 15:57
Grześ:
a) −2x
4−4x
3+6x
2≤0
−2x
2(x
2+2x−3)≤0
Δ=4+12=16
√Δ=4
x
1=1
x
2=−3
−2x
2(x+3)(x−1)≤0
b) x
3−3x
2−4x+12>0
x
2(x−3)−4(x−3)>0
(x
2−4)(x−3)>0
(x+2)(x−2)(x−3)>0
14 lis 15:58
Bartek: @Grześ
a)
czyli pierwiastki z −2x2(x+3)(x−1)≤0 to:
x2=2 , x=−3 , x=1
?
14 lis 16:07