proste zadanka
Natalia: 1. W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od
przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego
na tym trójkącie.
2.
Kąt wpisany w koło ma miarę 45 stopni i jest oparty na łuku długości 3 pi cm. Oblicz pole
wycinka koła, wyznaczonego przez ten sam łuk.
3. W kole z jednego punktu okręgu poprowadzono dwie cięciwy o długości 6 cm każda. Wiedząc, że
utworzyły one kąt 60 stopni, oblicz pole części koła zawartej między tymi cięciwami.
Pomóżcie
14 lis 19:24
Natalia: 
?
14 lis 19:44
Natalia: 
?
14 lis 21:01
dorka: W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od
przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego
na tym trójkącie
21 maj 20:13
Eta:

x>0 , b
2=c
2−a
2 b
2= 3x
2 ⇒ b=
√3 x
| | a+b−c | | x(√3−1) | |
r(wp)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| P(wp) | | πr2 | | r2 | | 2−√3 | |
| = |
| = |
| =.......... = |
| |
| P(op) | | πR2 | | R2 | | 2 | |
21 maj 21:53