OBWÓD TRAPEZU
DANMARK: w dany trapez mozna wpisać okrąg i na danym trapezie mozna wpisac okrąg.Wysokość tego trapezu
poprowadzona z wierzchołka przy krótszej podstawie dzieli dłuższa podstawę na dwa
odcinki.Dłuższy odcinek ma długosc 10cm.Oblicz obwód tego trapezu.(odp to 40cmale prosze o
rozwiazanie i małe wyjasnienia)
14 lis 17:49
:):
31 gru 00:28
utem:

|EB|=10
x+y=10
Obw=4x+4y=4*(x+y)=4*10=40
Punkty styczności okręgu z ramionami kąta są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
Na trapezie można opisać okrąg⇔trapez jest równoramienny.
31 gru 21:34