Kombinatoryka-Permutacje
aNnA: siedem pań: Abacka, Babacka,Cabacka,Dabacka,Ebacka,Fabacka i Gabacka zajmuje siedem sąsiednich
miejsc w jednym rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść,tak aby panie Abacka,Babacka
i Cabacka siedziały obok siebie (w dowolnym porządku).
(próbowałam to robic na wiele sposobów,i mi nie wychodzi,jedynie wyszło mi obliczenie sposobów
gdyby siedziały w podanym porządku,ale tu mi doszło, że mogą one siedziec w dowolnym
porządku−i tu zaczyna się mój problem:( ) proszę o pomoc,bo sama do tego nie dojdę
14 lis 21:26
Godzio:

ABC mogą się ustawić na 3! sposoby
DEFG na 4!
więc wszystkich możliwości jest 3! * 4! = ...
14 lis 21:29
ewcia: 5! *3!
14 lis 21:33
Basia:
Godziu
Panie ABC możesz posadzić na miejscach (1,2,3) (2,3,4) (3,4,5) (4,5,6) (5,6,7)
i dlatego Twój wynik trzeba jeszcze pomnożyć przez 5
= 5*3!*4! = 5!*3!
14 lis 21:36
Godzio: a tak

rozpisałem sobie to tak a później nie wziąłem pod uwagę
14 lis 21:42
ewcia: I. etap Wybieramy trzy sąsiednie miejsca dla pani A,B i C
(A,B,C, , , , ) ( , A,B,C, , , ) ( , ,A,B,C, , ) ( , , ,A,B,C, ) ( , , , ,A,B,C) − jest 5
możliwości wybrania trzech sąsiednich miejsc
II etap − ustalamy w jakiej kolejności zajmą miejsca A, B , C
jest 3! możliwości
III etap − wybieramy miejsca dla pozostałych 4 osób
można to zrobić na 4! sposobów ( przy ustalonych miejscach dla A,B,C)
Wszystkich możliwości jest więc
5*3! * 4! = 3!*(5*4!) = 3!*5!
14 lis 21:45
aNnA: dziękuje Wam

teraz zrozumiałam
14 lis 22:15