pomocy
żaba: podane układy Cramera rozwiązać metodą eliminacji Gaussa.
| ⎧ | x+y−2z=5 | |
| ⎨ | 2y+3z=6 |
|
| ⎩ | −x+y−5z=−3 | |
14 lis 15:03
żaba: prosze o pomoc
14 lis 15:09
Jack:
stwórz macierz W|b na początek.
14 lis 15:11
żaba: ja nei mam wogóle pojęcia jak to zrobić
14 lis 15:14
żaba: 1 1 −2 / 5
2 0 3 / 6
−1 1 −5 / −3
14 lis 15:16
żaba: i co dalej
14 lis 15:19
Jack:
musisz miec taką postać
1 0 0 x1
0 1 0 x2
0 0 1 x3
MOzesz wymnażać wiersze oraz odejmować (dodawać) jedne od drugich.
14 lis 15:26
żaba: aha
dzieki jak mi cos wyjdzie to napisze
14 lis 15:32
żaba: a skad mam wiedziec co mnozyc zeby mi wyszlo to
1 0 0
01 0
0 0 1
14 lis 15:35
żaba: a dzielic moge
14 lis 15:46
Jack:
przez liczbę, tak.
14 lis 15:46
żaba: mam
3 −2 /6
5 4 /3
no i nie wiem co zrobic ja bym pomnozyla ale nei wyjdzie. ja nie rozumeim tego mnozenia tych
wierszy
14 lis 15:54
Jack:
coś Ci się skurczyła ta macierz

na początku wymnóż wiersz 3 przez 2 i dodaj do wiersza 2.
14 lis 15:56
żaba: no i wyszlo mi z tego
0 0 / 0
0 0 / 0
dobrze
14 lis 15:57
Jack:
macierz się nie kurczy, gdy działamy elementarnymi działaniami
14 lis 15:58
żaba: ale to z
3 −2 /6
5 4 /3
to jest nowy przyklad sory ze ci nei napisalam
14 lis 15:59
Jack:
ok, podziel pierwszy wiersz przez 3. Potem od drugiego odejmij pięciokrotność pierwszego.
14 lis 16:00
Jack:
czekaj, można szybciej. dodaj do pierwszego dwukrotność drugiego.Potem podziel przez liczbę
tak, aby na pierwszym miejscu w pierwszym wierszu stała 1.
14 lis 16:02
żaba: jak odjąć pięciokrotność pierwszego
14 lis 16:04
Jack:
pomnożyć przez 5: wiersz2 − 5*wiersz1.
14 lis 16:15