Logarytmy..
Mati: Wiadomo, że log przy podstawie 9 z 7 =a, oblicz log przy podstawie 7 z 81..
Jak się do tego zabrać?;>
14 lis 14:39
KM: log
9 7=a
| | log9 81 | | 2 | |
log7 81= |
| = |
| |
| | log9 7 | | a | |
14 lis 14:40
Lilija: Czytelniej jest, gdy zapiszesz log97 = a
log781 = ?
14 lis 14:41
Mati: Yyy eh dzięki.. A skąd wiedziałeś że tam musi być 9 przy logarytmach? Rozumiem że korzystałeś z
wzoru ze strony
235 ?
14 lis 14:43
M4ciek: Tak skorzystal ze wzoru

Nie wiedzial tylko spojrzal ,ze a = log
97.
14 lis 14:45
Mati: Aha, czyli że jak jeden z logarytmów ma przy podstawie 9 a to wiemy z danych do zadania.. To
drugi, zgodnie ze wzorem też musi mieć tę 9?
14 lis 14:50