Indukcja Matematyczna
Adam: Siemanko . Jest pewien problem a mianowicie jak rozwiązuje się zadania z indukcji
matematycznej.
Mam tutaj kilka przykładów których nie umiem rozwiązać i chciałbym żeby ktoś podpowiedział co
do czego i jak dalej. Pomoże ktoś ? Będę wdzięczny
| | n(n+1)(2n+1) | |
A)12+22+32+...+n2= |
| |
| | 6 | |
| | n(2n−1)(2n+1) | |
B)12+32+52+...+(2n−1)2= |
| |
| | 3 | |
prosił bym o rozwiązania krok po kroku

Pozdro
14 lis 13:31
Grześ:
Opisz kroki indukcyjne, pierwsze 3 napewno potrafisz, póxniej troszke trzeba pokombinowac
14 lis 13:44
Adam: 
o to chodzi ze nie znam tych kroków

^^ bo mnie na lekcji nie było
14 lis 14:05
Grześ: Hoho,
1 krok: sprawdź równośc dla n=1
2 krok: załóż, że jest ono prawdziwe dla jakiegoś k
3. krok: sprawdź równość dla k+1
4. krok to przekształcenia

i dowiedzenie
14 lis 14:07
Adam: aha dziękówka ziomuś
14 lis 14:38