dero2005:

Założenia: V
m − prędkość motorówki
V
r − prędkość rzeki = prędkość piłki
Dane: t
1 = 15 min = 0,25 h − czas po którym motorówka zawróciła
Godzina 9 − początek imprezy
A − punkt rozpoczęcia imprezy
B − punkt, do którego motorówka dopłynęła i zawróciła w celu dogonienia piłki
D − punkt, do którego dopłynęła pilka gdy motorówka zaczęła ją gonić
C − punkt spotkania
S
1 − odległość piłki od motorówki w chwili rozpoczęcia pościgu, czyli 0,25 h po rozpoczęciu
imprezy
W czasie 0,25 h piłka przepłynęła odleglość |AD|
czyli |AD| = 0,25*V
r
w tym samym czasie motorówka przepłynęła odległość |AB|
czyli |AB| = 0,25(V
m−V
r)
S
1 = |AB|+|AD| = 0,25*V
r + 0,25(V
m−V
r)
S
1 = 0,25*V
m
Od tej chwili zaczyna się pościg motorówki za piłką i trwa czas t
Piłka już jest oddalona od motorówki o odległość S
1 i jeszcze w czasie t przebędzie drogę
t*V
r
czyli odcinek |DC|
Motorówka w czsie t plynie z prędkością (V
m+V
r) i przepłynie odcinek |BC|
Porównamy te dwie wartości bo one odbywają się w jednym czasie
t(V
m+V
r)=S
1+t*V
r
tV
m+tV
r = 0,25*V
m + tV
r
tV
m+tV
r−tV
r = 0,25*V
m
t(V
m+V
r−V
r) = 0,25*V
m
tV
m = 0,25V
m
t = 0,25 h = 15 min
Odp: motorówka dogoni piłkę o 9 min 30
Czy to jest jasne?