Oblicz objętość i pole
siwa: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna tworzy z płaszczyzną kąt 60 stopni .Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa, wiedząc, że krawędz podstawy ma
długość 6 cm a krawędz boczna ma 10 cm
14 lis 17:23
Anna: zaraz Ci napiszę
14 lis 17:49
mariusz: poniewaz Anna zaraz napisze, wiec ja nie rozwiazuje, ale widze chyba jedna niescislosc, nie
wiem czy sie ze mna zgodzicie.
otoz jest napisane, ze przekatna tworzy z plaszczyzna kat, ale nie jest napisane z jaka
plaszczyzna.
domyslam sie, ze chodzi o plaszczyzne podstawy, jednak nie jest to sprecyzowane.
(ps tak, lubie sie czepiac)
14 lis 17:57
Anna:

Dane: α = 60
0, a= 6 cm, h = 10 cm
P
c, V = ? P
c = 2a
2 + 4ah, V = a
2*h
| a√2 | | √3 | |
| = |
| ⇒ 3a√2 = 10√3 / :3√2 |
| 10 | | 3 | |
| | 10√3 | | 10√6 | | 5√6 | |
a = |
| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | 6 | | 3 | |
| | 5√6 | | 5√6 | | 100 + 200√6 | |
Pc = 2 * ( |
| )2 + 4* |
| * 10 = ..... = |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 5√6 | | 500 | |
V = ( |
| )2 * 10 = ... = |
| [cm3] |
| | 3 | | 3 | |
14 lis 18:07
Anna: Masz rację Mariuszu, powinno być "płaszczyzny podstawy". Ja się domyśliłam i tak zrobiłam,
ale to świetnie, że zwracasz uwagę na precyzyjność treści.
14 lis 18:09