łatwe dla Was / proszę o pomoc
kubuś: witam mały problem chodzę do 1 gim i mam problem nie wiem czy zrobiłem to dobrze

zadanie:
32,4 mm
2 to ile cm
2 ?
no ja zrobiłem 3,24 cm
2 dobrze >?
14 lis 16:13
Grześ: nieee, musisz przesunąć przecinek o 2 miejsca

1mm*1mm=0,1cm*0,1cm=0,01cm
2
14 lis 16:15
kubuś: czyli
32,4*32,4= 1049,76 ?
14 lis 16:17
Grześ: nieeee

32,4* 1mm
2
14 lis 16:17
kubuś: to jak bo nie wiem
14 lis 16:18
Grześ: o ludzieee, pomyśl troszeczkę

32,4* 1mm
2=32,4*0,01cm
2=....
14 lis 16:20
kubuś: no to jest 3,24 cm2 tak jak pisałem ,,,,
14 lis 16:20
Kejti: cześć Grzesiu

widziałeś może to zadanie z fizyki wrzucone przez Lilije?
14 lis 16:20
Grześ: niee, nie widziałem, Witam Cię Kejti bardzo serdecznie
14 lis 16:20
kubuś: 0,0324
14 lis 16:21
14 lis 16:21
kubuś: teraz dobrze >?
14 lis 16:21
Kejti: może się skusisz?

bo ja chyba ogłupiałam..
14 lis 16:22
Grześ: ale co

? mam gotowca walnąć
14 lis 16:22
kubuś: przepraszam Was moi mili, ale chciałbym sie upewnic
14 lis 16:22
Kejti: nie.. możesz jakiś wzór podać czy coś..wskazówkę.. bo mi się styki przegrzały
14 lis 16:23
Grześ: o jeden miejsce za dużo ziomek, ale dajesz radę

0,324 cm
2
14 lis 16:23
kubuś: ok dzięki bardzo mi pomogliście

pozdrawiam
14 lis 16:24
Grześ: nie ma sprawy

zawsze pamiętaj, jak masz jakieś jednostki kwadratowe lub sześcienne, bo
możesz łatwy błąd zrobić
14 lis 16:28
kubuś: a mam pytanie jesteś dobry z geografii >?
14 lis 16:32
Grześ: to bardzo szeroko rozumiana nauka, a w czym problem

14 lis 16:33
kubuś: bo mam właśnie takie zadanie z którym sobie nie mogę dać rady

juz
14 lis 16:33
kubuś: Na mapie w skali 1:5 000 000 Jezioro Górne zajmuje 32,4 mm2. Oblicz powierzchnię rzeczywistą
tego jeziora.
14 lis 16:33
kubuś: i stąd się pytałem o te 0,324 cm
2
14 lis 16:34
M4ciek: No czekamy
14 lis 16:34
kubuś: mi wychodzi 810 km ale w odpowiedziach jest 82tys. km2
14 lis 16:35
Kejti: podniosłeś skalę do kwadratu?
14 lis 16:35
kubuś: skale >?nie ja na początku zmieniłem skale z liczbowej na mianowane i mam ze 1 cm to 50 km i
dalej ...
1cm2 to 2500km2
0,324cm2 to x km2
no i to jest równanie ... wychodzi 810 km2
14 lis 16:38
kubuś: i co Kejti dobrze >?
14 lis 16:41
Grześ: Ja też się przyglądam i wszystko jest ok, więć nie wiem co z tymi odpowiedziami jest
14 lis 16:44
kubuś: to może się oni pomylili ... <

> no nic dziękuje za uwagę pozdrawiam a Grześ masz znasz
może jakoś fajna stronkę gdzie mogę przeciwiczyć te zmiany z cm na mm i itp >?
14 lis 16:46
Grześ: moge Ci sam pare wymyśleć, to nie sztuka
14 lis 16:48
kubuś: ok super
14 lis 16:49
kubuś: I'm ready
14 lis 16:49
Grześ: Możesz tu na forum, pozmieniaj :
800cm2 na m2
350mm2 na cm2
15 km2 na hektary
11 m2 na cm2
45 dm2 na mm2
14 lis 16:50
kubuś: a) 8m
2
b)3,50 cm
2
c)15 ha >?
d)1100cm
2
e)45000mm
2
good >?
14 lis 16:52
kubuś: ostatnie cchyba źle ...
14 lis 16:53
Grześ: c), d), e ) źle
14 lis 16:56
kubuś: nie wiem poddaje się
14 lis 16:59
kubuś: :(
14 lis 16:59
kubuś: ale np w E) to te dm zamienic na cm >? : 45dm = 450 cm >?
14 lis 17:00
kubuś: oczywiście 2
14 lis 17:01
Grześ: na mm
2 masz zamienić
14 lis 17:01
kubuś: czyli 4,5 >?
14 lis 17:01
Grześ: a), b) dobrze zrobiłeś, to zapytam:
1km
2 ile ma hektarów

1 m
2 ile ma cm
2
14 lis 17:02
Grześ: 1 dm
2 ile ma mm
2
Tylko o to mi chodzi, czy umiesz jednostke zmienić
14 lis 17:02
kubuś: czyli te 450 cm *0,01 >? i jest 4,5 mm2
14 lis 17:02
kubuś: 1 ha= 10 000 m
1 m = 100 cm
1 dm = 1000 tego nie jestem pewien ...
14 lis 17:04
kubuś: hahha smieeszne oliwka ....
14 lis 17:05
Grześ: Proszę admina o usunięcie postu oliwki, znowu narusza regulamin forum. A najlepiej to
zablokujcie IP i po sprawie
14 lis 17:05
kubuś: Grześ i co dobrze >?
14 lis 17:06
Grześ: dobrz,e dobrze, napewno w książce od maty masz temat z zamianą jednostek, popatrz sobie
14 lis 17:07
kubuś: no nie wiem czy ha jest db , ale i tak Ci dziękuje za cierpliwość
14 lis 17:09