Wyznacz dziedzinę
nUmer: Polecenie:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=p{1+lnx{2}
Wynik powinien dać D : [2e; +nieskończoność)
Ja robię to w ten sposób:
1+lnx2=0|x2 likwiduję ułamek i otrzymuję:
2+2lnx=0
2lnx=−2|:2
lnx=−1
x=e−1
x=1e
co robię nie tak?
14 lis 18:30
nikka: Rozumiem, że funkcja wygląda tak?:
f(x) =
√1+lnx2
| | x | | x | |
Df: 1 + ln |
| ≥ 0 i |
| > 0 /*2 |
| | 2 | | 2 | |
czyli
14 lis 18:52
nUmer: Tego mi brakowało − wielkie dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dziedziny funkcji.
Polecenie: Podać dziedzinę funkcji:
f(x)= arcsin (2x+3)
O ile wcześniejsze załapałem, o tyle tego nie potrafię ruszyć
14 lis 19:24
Grześ: dziedzina:
−1≤2x+3≤1
−4≤2x≤−2
−2≤x≤−1
x∊<−2,−1>
14 lis 19:26
nUmer: Dziękuję!
14 lis 19:42
Grześ: prosze Cię bardzo
14 lis 19:46