Logarytmy - wykaż, że...
Michał: Wykaż, że liczba:
b)
√102+0,5log16
c) log
1253 * log
3√636 * log
95
jest naturalna.
Niestety nie mam pojęcia od czego nawet zacząć

Pomóżcie, bardzo proszę.
14 lis 23:57
Michał: Nie musi być rozwiazanie, tylko mnie jakoś nakierujcie tak, żebym załapał.
14 lis 23:59
Jack:
| | 1 | |
a) c) zamień te logarytmu ze wzoru loga bc=loga b+loga c oraz loga b = |
|
|
| | logb a | |
b) a
b+c=a
b*a
c oraz a
loga b=b
14 lis 23:59
Godzio: a)
... + ... = log
66 = 1
b)
√102 * 10log4 = 10 *
√4 = 20
c) log
3√636 = x ⇒ 6
1/3 * x = 6
2 ⇒ x = 6
| | 1 | | 1 | |
log51/33 * 6 * log325 = 3 * log53 * 6 * |
| * log35 = 9 * log53 * |
| |
| | 2 | | log53 | |
= 9
15 lis 00:00
Michał: A to nie powinno być:
c) log
1253 = log
533 =
13 * log
53 =
13 *
1log35
czyli:
13 *
1log35 * 6 *
12 * log
35 = 1
15 lis 00:21
Godzio:
odwracasz potęgę podstawy
15 lis 00:23
Jack:
powinno,
Godzio się pospieszył z tą 1/3 i 2
15 lis 00:23
Jack:
125=53 i √6=61/2.
15 lis 00:24
Godzio: co ja plote
15 lis 00:25
Godzio:
ja dałem 5
1/3 a nie
3 
sorki
15 lis 00:26
Jack:
wiedziałeś, co ma wyjść i krok wcześniej to zapisałeś

Zmęczenie
15 lis 00:26
Michał: Mimo wszystko dzięki

W końcu uruchamiam moją korę mózgową
15 lis 00:27