prawdopodobieństwo
hikari: Rzucamy trzykrotnie kostką .Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
a)szóstka wypadnie co najwyżej dwa razy
b) nie otrzymamy za każdym razem tej samej liczby oczek
14 lis 20:52
hikari: omege mam , nie wiem jak dalej bez wypisywania wszystkich układów w zdarzeniu A , ktoś wie ?
14 lis 21:53
Jack:
a)co najwyżej to znaczy 0 razy , raz lub 2 razy. Przeciwne zdarzenia polegałyby na tym, że
dokładnie trzy razy wypadła szóstka.
b) czyli będzie choć jedna rózniąca się od pozostałych. Znów przeciwne, to takie zdarzenia, że
wszystkie oczka wskazują na tę samą liczbę.
14 lis 21:57
nikka: kurcze, chciałam to zrobić wypisując wszystkie możliwości, ale strasznie dużo tych trójek...
czy jest jakiś inny, krótszy sposób ?
14 lis 21:59
nikka: a)
|Ω| = 6
3 = 108
A − zdarzenie polegające na tym, że 6 wypadnie co najwyżej 2 razy
A' − zdarzenie polegające na tym, że 6 wypadnie trzy razy
A' = {(6,6,6)}
|A'| = 1
| | 1 | | 107 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| |
| | 108 | | 108 | |
Jack czy to jest dobrze?
14 lis 22:05
Jack:
Wg mnie dobrze.
14 lis 22:07
nikka:
14 lis 22:07
ewcia:
tylko 63 to 216
14 lis 22:09
Jack:
racja
14 lis 22:10
nikka: rany − nie wiem jak ja to policzyłam

poprawka
|Ω| = 216
14 lis 22:13
hikari: czyli 215/216

a w b)?
14 lis 22:14
Jack:
tu już będzie więcej niż |A|=1
14 lis 22:16
hikari: wiem , jak się nie myle to B=36 ?
14 lis 22:19
Jack:
mniej... Na każdej kostce ma być taka sama liczba.
14 lis 22:20
hikari: chyba więcej hehe
14 lis 22:21
14 lis 22:21
hikari: nie ,już pomyliłam , czyli jak?
14 lis 22:21
hikari: chyba od B'
14 lis 22:22
Jack:
B={ {1,1,1}, {2,2,2},..., {6,6,6} }.
nikka dobrze napisała
14 lis 22:23
nikka: też mi się miesza
| | 6 | | 1 | |
no tak P(B') = |
| = |
| |
| | 216 | | 36 | |
14 lis 22:24
Jack:
jej... P(B')=1/36 − masz rację. (coś dziś za często przyznaję rację)
14 lis 22:24
hikari: a pomożecie mi w tym ?

:
w urnie jest 5 kul białych, 4 czarne oblicz prawdopodobieństwo ,że
a)przynajmniej 1 kula będzie biała
b) przynajmniej jedna czarna
14 lis 22:25
nikka: już poprawiłam
14 lis 22:25
Jack:
podobnie, hikari. Przemyśl kwestię zdarzeń przeciwnych.
14 lis 22:26
hikari: probuje za pomoca tzw. drzewka ale coś mi nie wychodzi
14 lis 22:28
Jack:
rozumiem, że losujemy ileś kul?

Bo w tej chwili to P(A)=1, P(B)=1
14 lis 22:29
hikari: oj przepraszam , losujemy bez zwracania 2 kule
14 lis 22:30
Jack:
spróbuj na zdarzenia przeciwne...
14 lis 22:31
nikka: a to całe zadanie ? ile tych kul losujemy ?
14 lis 22:31
hikari: w urnie jest 5 kul białych, 4 czarne, losujemy bez zwracania 2 kule, oblicz prawdopodobieństwo
,że
a)przynajmniej 1 kula będzie biała
b) przynajmniej jedna czarna
14 lis 22:31
nikka: a tu nie będzie przypadkiem jakiś kombinacji?
14 lis 22:32
hikari: też tak myślałam ,ze za pomocą kombinacji było by najprościej
14 lis 22:35
Jack:
tak, Ω policzymy posługujac sie kombinacjami i będziemy sie tego trzymać licząc zdarzenia.
Zdarzeniem elementarnym będzie pewien dwuelementowy zbiór. To oczywiscie nie wyklucza
mozliwosci liczenia zdarzeń przeciwnych
14 lis 22:36