Granice ciągów liczbowych
gora: Powie mi ktos jak obliczyć granice takich ciągów liczbowych ?
umię tylko obliczyć granice ciągu ułamkowego gdzie dziele przez najwyższą potęge a z tymi to
jestem zielony ; /
an = √4n2+5n−7−2n
an = √n+2√n − √n
Chodzi mi głównie o to co mam robić z tymi liczbami pod pierwiastami bo jestem zielony ; /
14 lis 17:54
Avc: a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
14 lis 17:59
gora: ?
14 lis 18:02
Tomek: Funkcja kwadratowa
Dana jest funkcja kwadratowa y=2x2+4x−6
a) oblicz jej miejsce zerowe
b)zapisz ja w postaci iloczynowej
c) oblicz współrzędne wierzchołka paraboli będącej jej wykresem
d) zapisz ją w postaci kanonicznej
e) określ położenie
f) podaj przedział w którym jest rosnąca
g)podaj zbiór jej wartości
2. Rozwiąż równanie i nierówność
a) (x−3)2=(2x−1)(x−3)
b) x2−3x<4
3. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji
a) y=x2−4x−6 w przedziale <−1, 3>
12 gru 11:27
aga116: do pierwszego zadania: Tomek jaki tu masz problem, czego nie potrafisz wyliczyc?
12 gru 11:34
Tomek: chce aby ktoś mi zrobił wszystko jeżeli tylko może i poprawnie bo ja zrobię tylko iż muszę mieć
to dobrze wiec jeżeli umiesz to bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania lub ktoś inny
12 gru 12:07
aga116: jedyne co moge dla Ciebie zrobic to sprawdzic Twoje bledy, bo inaczej jak napisze Ci
rozwiazanie to sie niczego nie nauczysz, wiec albo mi napiszesz cos tam naskrobal albo ktos
inny moze Ci to rozwiaze i bedziesz mial gotowca
12 gru 12:10
Tomek: no wlasnie ja bym potrzebowal bardziej gotowca, bo slaby jestem co do funkcji kwadratowej
12 gru 12:14
12 gru 12:19