ciąg geometryczny
gites: Suma czterech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 30, a suma następnych
czterech wyrazów tego ciągu jest równa 480. Znajdź pierwszy wyraz tego ciągu.
14 lis 20:10
Godzio:
a
1 + a
2 + a
3 + a
4 = 30
a
5 + a
6 + a
7 + a
8 = 480
a
1(1 + q + q
2 + q
3) = 30
a
1q
4(1 + q + q
2 + q
3) = 480 :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| lub |
| = − |
| |
| q | | 2 | | q | | 2 | |
q = 2 lub q = −2
a
1(1 + 2 + 4 + 8) = 30 ⇒ a
1 * 15 = 30 ⇒ a
1 = 2
a
1(1 − 2 + 4 − 8) = 30 ⇒ −5a
1 = 30 ⇒ a
1 = −6
14 lis 20:14
gites: dziekuję bardzo
14 lis 20:21