Mam do rozwiązania zadanie a wogoóle nie mam pojecia jak sie do niego zabrac jedno juz
zrobiłam ale to mi jakoś nie idzie:
Rzucamy trzy razy moneta. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom : A−za pierwszym razem wypadł
orzeł, B −za drugim razem wypadł orzeł, C −wypadły co najmniej dwa orły D− wypadły co najwyżej
dwie reszki. Oblicz prawdopodobieństwo powyższych zdarzeń .
Z góry dzięki za pomoc.
dzięki wielkie
| 4 | 1 | |||
P(A) = | = | |||
| 8 | 2 |
| 4 | 1 | |||
P(B) = | = | |||
| 8 | 2 |
| 1 | ||
C = {OOR, ORO, ROO, OOO}, P(C) = | ||
| 2 |
| 1 | ||
D' − 3 reszki, D' = {RRR}, ID'I = 1, P(D') = | , | |
| 8 |
| 1 | 7 | |||
P(D) = 1 − P(D') = 1 − | = | |||
| 8 | 8 |