lb
KM: 3cos2x−3sin2x+sin2x−1=0
Jak to zrobić?
14 lis 17:19
Jack:
możesz skorzystać z tego: cos2−sin2x=cos2x
14 lis 17:26
Grześ: rozpisz sin2x
14 lis 17:26
Grześ: ale Jack, jak później sobie poradzić z tym, jak mamy i sin2x i cos2x
14 lis 17:32
Jack:
z jedynki na pierwszy rzut oka i podstawienie t=sin 2x.
14 lis 17:39
Grześ: aha, ja sobie na karteczce robię, więc jak coś, to później powiesz czy dobrze
14 lis 17:43
KM: No bo zostaje mi takie coś 2cos2x−2sin2x+2sinx cosx=0 i nie wiem co dalej
14 lis 17:56
Grześ: podziel przez 2
14 lis 17:57
Godzio:
Jack wszystko napisał, a Ty dalej kombinujesz

3cos
22x + sin2x − 1 = 0
3(1 − sin
22x) + sin2x − 1 = 0
3 − 3sin
22x + sin2x − 1 = 0 t = sin2x , t ∊ <−1,1>
3t
2 − t − 2 = 0
t
1 = ...
t
2 = ...
14 lis 17:59
mariusz: Godzio, a w tym miejscu '3cos22x + sin2x − 1 = 0' nie powinno byc 3cos2x?(bez 2)
14 lis 18:16
KM: No właśnie, ma być 3cos2x−sin2x−1=0.
14 lis 18:19
Godzio: A to w takim razie ja się walnąłem

3cos
2x − 3sin
2x + 2sinxcosx − sin
2x − cos
2x = 0
2cos
2x − 4sin
2x + 2sinxcosx = 0 /:2
cos
2x − 2sin
2x + sinxcosx = 0
(cosx − sinx)(cosx + sinx) + sinx(cosx − sinx) = 0
(cosx − sinx)(cosx + 2sinx) = 0
cosx = sinx lub cosx = −2sinx
I to rozwiąż póki co to nic prostszego nie przychodzi mi do głowy
14 lis 18:27