wektory
Kasia: mam równoległobok ABCD i dane są współrzędne wierzchołków :A=(−2,1),B=(4,2),C=(6,5) oraz
AB=[6,1] i BC=[2,3] jak policzyć współrzędne wierzchołka D.Bardzo proszę o pomoc !
14 lis 19:32
mariusz: punkt D powstanie po przesunieciu punktu C o wektor przeciwny do wektora AB, −AB=[−6,−1]
D(6−6,5−1) => D(0,4)
14 lis 19:48
Kasia: dziękuję
14 lis 19:53
Eta:

→ → → →
AB= DC i AD= BC
→ →
AB=[ 6,1] DC= [ x
C−x
D, y
C − y
D]= [6−x
D, 5−y
D]
to: 6−x
D= 6 i 5−y
D= 1
x
D=0 i y
D= 4
D( 0,4)
14 lis 19:53
mariusz: rzeczywiscie, Eta rozwiazala to ladniej ; p
14 lis 19:57
Kasia: a jeszcze mam pytanie do tego zadania jak obliczyć odległość między bokami AB i DC ?
14 lis 20:02
Kasia: już wiem jak
14 lis 20:15