na dzisiaj
mateusz: Napisz trzy kolejne liczby całkowite, jeżeli pierwszą z nich jest liczba „a”. Wykaż
(udowodnij), że suma trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielna przez 3.
(nie wolno niczego udowadniać na przykładach – konkretnych liczbach, tylko na liczbach ogólnych
– literkach)
14 lis 13:27
R.W.16l: a+a+1+a+2=3+3a=3(a+1) podzielna przez trzy
14 lis 13:43
M4ciek:
a , a + 1 , a + 2 gdzie a ∊ C
a + a + 1 + a + 2 = 3a + 3 = 3( a + 1)
Liczba jest podzielna przez 3 bo iloczyn jest podzielny przez 3
14 lis 13:46