Trzy zadania z parametrem : okresl funkcje f , okresl liczbe miejsc zerowych ...
Lukasz: 1.Dla jakich wartosci parametru m rozwizaniem nierownosci (1+2a)x2 + 4ax + 2a < 0 jest zbior R
2.Okresl funkcje f przyporzadkowujaca parametr m sume odwrotnosci pierwiastkow rownania : x2
−2x +2m2 − m = 0 . Okresl dziedzine funkcji f. Dla jakich wartosci m funkcja f przyjmuje
najwieksza wartosc ?
3.Okresl liczbe miejsc zerowich funkcji f(x) = (a2 − 1)x2 + (a − 1)x w zaleznosci od
paramatru a .
14 lis 10:40
Lukasz: odświeżam
14 lis 18:09
Godzio:
−2x − 1 < 0 −− nie jest spełnione zawsze
a z f. kw. < 0, Δ < 0 −−− ramiona do dołu i nie styka się z osią
Δ = ... < 0 −− wyznacz "a" i znajdź część wspólną z drugim warunkiem
14 lis 18:11
Grześ: | | 1 | |
1. dla Δ<0 i 1+2a≠0 ⇒ a≠− |
| |
| | 2 | |
Δ=16a
2−8a(1+2a)=16a
2−16a
2−8a=−8a
−8a<0
a>0
czyli dla a∊.........
14 lis 18:11
Grześ: aaa, i o współczynniku zapomniałem ;
14 lis 18:12
Godzio: Zad 2.
x
2 − 2x + 2m
2 − m = 0
Δ ≥ 0 ⇒ 4 − 8m
2 + 4m ≥ 0 ⇒ 2m
2 − m − 1 ≤ 0
| | 1 + 3 | | 1 − 3 | | 1 | |
Δm = 1 + 8 = 9 ⇒ m1 = |
| = 1, m2 = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | 2 | |
f(m) = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | | c | | 2m2 − m | |
Najmniejsza wartość będzie gdy 2m
2 − m osiągnie max wiec tego nie trzeba brać pod uwagę
f(1) = ...
Wybierz większą wartość
14 lis 18:17
Godzio: Zad. 3
f(x) = (a
2 − 1)x
2 + (a − 1)x
1
o 0 miejsc zerowych
a = 1
lub
2
o 1 miejsce zerowe
a = −1
lub
3
o 2 miejsca zerowe
14 lis 18:19
Lukasz: dziekuje za pomoc
14 lis 18:38