POMOCY!!!
BENY1992: Wykres ciągu(an) zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(15/4,−9/8), przechodzącej prze punkt
P=(0.27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg (an)?Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem, bo wychodzą mi
bardzo dziwne wyniki Skorzystałem ze wzoru y=ax2+bx=c by obliczyć c, podstawiłem więc pod x=0
i c=27, potem skorzystałem ze wzoru y=a(x−xw)2+yw−−−−> 27=a(0−15)2−9/8 224/8=225a/16 a=448/225
potem żeby obliczyć b wykorzystałem wzów na x wierzchołka, czyli xw=−b/2a b=−448/30 Jeżeli w
ogóle to dobrze zacząłem to co mogę dalej zrobić proszę Was o szybką odpowiedź pewnie mnie
wyśmiejecie, że nie potrafię ruszyć tak prostego zadania, ale przerabiałem ten materiał dosyć
dawno i wszystko wypadło mi z głowy.
14 lis 18:44
Grześ:
Jeśli obliczyłeś już dobrze wzór tej funkcji, to licz po kolei wartości dla ciągu:
czyli x=1 y=....
x=2 y=.....
I licz do momentu aż nie będą dodatnie wyrazy, albo drugi sposób:
wzór funkcji <0 wynik częśc wspólna z N
14 lis 19:09
Grześ: N ale bez zera
14 lis 19:09
BENY1992: ok dzięki
14 lis 19:38
BENY1992: | | 1612800 | |
liczylem tym drugim sposobem i delta wyszła bardzo dziwna |
| . Nawet nie |
| | 45562500 | |
mam odpowiedzi żeby sprawdzić

zaokrągliłem tą liczbę do 0,35 ale nie czuje, żeby ten wynik
bym dobry....
14 lis 19:43
BENY1992: był(poprawka)
14 lis 19:44
Grześ: widocznie coś wcześniej w obliczeniach mogłeś zrobić źle, hmm, teraz nie mam sił sprawdzić
14 lis 19:47
BENY1992: ok jakbyś mógł jutro zajrzeć był bym bardzo wdzięczny...
14 lis 19:53