L Z R
Kris_garg: LICZBY ZESPOLONE RÓWNANIE
zad
(x+yi) (9 − 2i)
_____ = _______
(x −yi) (9 + 2i)
roz:
(x +yi)(9 + 2i) = (x − yi)(9 −2i)
(9x −2y) + (2xi + 9yi) = (9x − 2y) +(− 2xi −9yi )
....


z góry dzięki za pomoc
14 lis 19:24
Basia:
| x+yi | | (x+yi)2 | |
| = |
| = |
| x−yi | | (x−yi)(x+yi) | |
| 9−2i | | (9−2i)2 | |
| = |
| = |
| 9+2i | | (9+2i)(9−2i) | |
stąd:
85(x
2−y
2)=77(x
2+y
2)
85*2xy = −36(x
2+y
2)
85x
2−85y
2=77x
2+77y
2
8x
2−162y
2=0
2(4x
2−81y
2)=0
4x
2−81y
2=0
(2x−9y)(2x+9y)=0
2x−9y=0 lub 2x+9y=0
2x=9y lub 2x=−9y
podstawiamy do drugiego
1.
2x=9y
85*9y*y = −36[(
92y)
2+y
2} /:9
85y
2=−4*[
814y
2+y
2]
85y
2= −81y
2−4y
2
85y
2=−85y
2
170y
2=0
y=0
x=0
ale 0+0i=0 a to jest niemożliwe
2,
2x=−9y
85*(−9y)*y= −36[ (−
92y)
2+y
2 ] /:9
−85y
2 = −4*[
814y
2+y
2]
−85y
2=−81y
2−4y
2
−85y
2=−85y
2
równanie tożsamościowe
czyli rozwiązaniem będzie każda liczba postaci
x−29xi gdzie x∊R
czyli wszystkie pary postaci
(x, −29x)
14 lis 20:35
Grześ: Malutka literóweczka Basiu, piękny post, ale dla pewności, tak w 4−5 linijce w mianowniku
wpisałaś y2, a oczywiście wiadomo, że to i2
14 lis 20:36
Kris_garg: wielkie dzięki
14 lis 22:44