kinematyka
Lilija: Witam. Wiem, że to forum matematyczne, ale czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić takie
zadanko?:
Jaką prędkość będzie miało ciało na wys. 35 m, rzucone pionowo do góry z prędkością
V
0=40m/s?
Wychodzi mi
√700 m/s, a w odp. jest, że 30 m/s.
14 lis 14:39
Kejti: liczyłaś to z zasady zachowania energii? v=√2gh?
14 lis 15:02
Lilija: tak i właśnie stąd wychodzi ten nieszczęsny pierwiastek
14 lis 15:10
Kejti: obstawiałabym żeby jednak policzyć to normalnie, tzn. potraktować to jako ruch jednostajnie
opóźniony.. co to jest v0? jaka prędkość? początkowa?
14 lis 15:18
Lilija: Nie jest konkretnie napisane, że jest to prędkość początkowa, ale chyba można ją uznać za pocz.
Robiłam to też kinematycznie:
Po przyrównaniu t znów wychodzi V
k=
√700.
| | Vk | |
Tylko właśnie się zastanawiam czy a={Vk−V0}{t} czy po prostu a= |
| . W obu |
| | t | |
przypadkach nie wychodzi 30 m/s
14 lis 15:27
Mati: A ze wzoru na pręd. końcową w ruchu opóźnionym?
14 lis 15:37
Kejti: jest taki?

i ja mam za dwa lata maturę z fizyki pisać...
14 lis 15:38
Lilija: Ja już kompletnie nie wiem...
14 lis 15:48
Kejti: a ja się zastanawiam jak się sprytnie pozbyć tego czasu.. i policzyć przyspieszenie..
14 lis 15:50
Grześ: Witam serdecznie wszystkich już ruszam do akcji
14 lis 16:23
Kejti: dziękuję
14 lis 16:24
Grześ: Zrobie to w mój ulubiony sposób, czyli ominę wszelki czas, zagnę czasoprzestrzen i skorzystam z
uniwersalnej ENERGII, już piszę
14 lis 16:24
Grześ: Część energii kinetycznej została zamieniona w energię potencjalnej na wysokości h.
Energia wewnętrzna jest stała, więc układam równość:
| 1 | | 1 | |
| mv02=mgh+ |
| mv12 / :m/2 |
| 2 | | 2 | |
v
o2=2gh+v
12
v
12=v
o2−2gh
v
1=
√vo2−2gh
14 lis 16:26
Grześ: Proszę bardzo ludzie

Ładnie podziękuj mi Kejti
14 lis 16:27
Grześ: Kto podejmie się policzenia

No kto
14 lis 16:27
Kejti: już podziękowałam, co za dużo to nie zdrowo, bo jeszcze się przyzwyczaisz
14 lis 16:30
Grześ: a no dobra, ale widzisz, jak zagiąłem czasoprzestrzeń

nie umiałaś tak sprytnie ominąć czas
14 lis 16:32
Lilija: Jej, jak Ty to zrobiłeś?

To nieprawdopodobne! No tak, tam jeszcze cały czas jest
jakaś część energii kinetycznej... A ja tak myślałam, co ja tu źle robię... Wielkie, wielkie
dzięki
14 lis 16:33
Grześ: Nie ma sprawy, energia zawsze wszystko rozwiązuje, cały świat wokół to sama energia

Paczuszka

Dla mnie
14 lis 16:37
Lilija: Oczywiście
14 lis 16:41