pol: Wielomiany
Dla jakich liczb a,b,c wielomiany x3 − 12x + a oraz (x+b)2(x+c) sa rowne.
Robię to w ten sposób:
(x+b)2(x+c)=x3+cx2+2bx2+2bcx+b2x+b2c
x3 − 12x + a=x3+cx2+2bx2+2bcx+b2x+b2c
−12x+a=cx2+2bx2+2bcx+b2x+b2c
i jak zrobić dalej? wydaje mi sie, ze trzeba jakos porownac, tylko, ze po prawej stronie sa
podniesione do kwadratu, a po lewej nie ma, hm.
14 lis 16:10
Kejti: skoro nie ma po drugiej stronie x
2 znaczy, że musi dać 0.:
cx
2+2bx
2=0
dalej przyrównujesz stopniami:
−12x=2bcx+b
2x
b
2c=a
masz trzy równania, trzy niewiadome, licz
14 lis 16:13
pol: Faktycznie! Dziękuje bardzo!

chyba już jestem zmęczony, że nie wpadam na takie rzeczy.
14 lis 16:16
Kejti: nie ma sprawy
14 lis 16:18