Diagram przedstawia miesięczne zarobki pracowników pewnej firmy.
Netka18: a) Oblicz średnią pensję w tej firmie.
b)Jaki procent pracowników zarabia mniej niż wynosi średnia pensja?
c)Jaki procent największej pensji stanowi pensja najmniejsza?
Wynagrodzenie miesięczne [zł]:
−1200−12 osób,
−1600−6 osób,
−2000−8 osób,
−2800−12 osób,
−3200−2 osoby.
Dane są z diagramu...
14 lis 19:08
Justyna: zad.4
a)wszystkie pensje = 80000 ludzie pracujący= 40 80000:40=2000
b) 18:40 x 100%=45%
c)najwieksza = 3200 najmniejsza= 1200 1200:3200 x 100%=37,5 %
2 mar 17:00