Problem z zadaniem
ziom69: Zadanie
Pewna czterocyfrowa liczba jest podzielna przez 3 i przez 5. Dwie pierwsze cyfry tworzą liczbę
cztery razy mniejszą od liczby utworzonej przez dwie ostatnie cyfry. Liczba utworzona przez
ostatnie dwie cyfry jest wielokrotnością każdej z liczb: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Znajdź taką liczbę
czterocyfrową.
14 lis 14:55
miłach65: mi wyszło 1560 (metoda prób i błędów) a jak to obliczyć?
14 lis 16:08
elo elo: ktoś wie jak to zrobić? też bym poprosił o rozwiązanie
14 lis 16:56
14 lis 16:57
elo elo: nie, to jest co innego
14 lis 17:05
Jack:
m=15*k dla pewnej k∊Z (całkowite)
1. m=1000a4+100a3+10+a2+a1
2. 4(10a4+a3)=10a2+a1
NWW(1, 2, 3, 4, 5, 6)=60 (!) (to ważne, mam nadzieję zę sie nie pomyliłem w tym miejscu)
3. 10a2+a1=60p , gdzie p∊Z.
Z 3. mamy, że końcówka musi mieć postać 60, tzn. 10a2+a1=60 i a1,a2∊{0,1...,9}
→ a1=0, a2=6.
Z 2. mamy:
4(10a4+a3)=10a2+a1
4(10a4+a3)=60
10a4+a3=15
skoro a3,a4∊{0,1...,9} to a3=5, a4=1
Stąd liczba to 1560.
14 lis 17:08
mariusz: w rozwiazaniu Jacka'a przyczepilbym sie tyko do zapisu 'a3,a4∊{0,1...,9}', bo z zalozen
wynika, ze a4 nie moze byc 0, ale to chyba malo znaczace, bo i tak inne elementy tego zbioru
nie spelniaja rownania ; )
14 lis 17:46
Jack:
racja, oczywiscie pospieszyłem się − to mały szczegół. Zastanawia mnie fakt, że nigdzie nie
skorzystałem z pierwszego zdania polecenia.
14 lis 21:08